A Kreatív Média Műhelyben készült filmek

2011 -
A FRESKÓFAKU LEGENDÁJA (Bódvalenke 2009-2011)

A freskófalu legendája.
Bódvalenke 2009-2011.

Dokumentumfilm. 60’
Operatőr Kozma István, Böjte Ági
Rendező-producer Böjte József

A Legenda - általában egy vallási szempontból fontos személy, szent, vagy mártír, vagy egy szent hely keletkezéséről szól. Fő eleme a csodatételek és a szent erényeinek felsorolása, ezáltal a legfontosabb erkölcsi tanítások, példák bemutatása

Ez a film, nem egy szentről szól, és nem is egy szent helyről. De egy példáról talán, igen.
Pásztor Eszter aki magas szintű fordító és angol tolmács, 2009-ben - abban az évben, amikor a Gárda még szabadon masírozott fenyegetve a cigányságot, és már történtek cigány gyilkosságok is - .elhatározat, hogy egy cigány közösség mellé áll és segít az életük jobbra fordításában. Megtalálta Bódvalenkén azt a mintegy kettőszáz fős közösséget, amely a legnagyobb nyomorban, munkanélküliségben, iszonyú szegénységben élt. Alaposan megváltoztatta a falu életét. Ennek immár három éve. A film arról a tevékenységről szól, ami ez alatt az idő alatt történt. Eddig huszonegy freskó készült el, amelyre a projekt idegenforgalmi tervei épülnek.

Hogy van-e remény a falu boldogulására, azt döntse el a néző ….

A projekt folytatódik… és a film is:

A film egy cigányfaluban megkezdett projekt története és követése. Szociográfia, képzőművészet és konfliktuskezelés feltárása és bemutatása. Szándékunk a három éve megkezdett folyamatot tovább követni, annál is inkább, mert a konfliktusok egyre erősödnek, a társadalmi támogatás hiánya miatt. Olyan egyéni kezdeményezésekbe fognak a helybeliek, amelyek sikerei igen kérdésesek. Támogatások (törvényesen meghirdetett pályázatok) hiánya miatt kényszerülnek kétes próbálkozásokba, amelyek rengeteg konfliktus helyzetet eredményeznek.
A film folytatása igyekszik követni és bemutatni majd a projekt megvalósulását, vagy becsődőlését. Minden esély meg van mindkét variációra.

IMG_4615.JPG
2010 -
A Fotográfus Kézjegy Korniss Péterről (Duna Televíziónak) 40'

A fotográfus Korniss Péter világszerte ismert, dolgozott a nemzetközi sajtóban, kiállításai számos országban láthatóak voltak, fotográfiái több külföldi gyűjteményben megtalálhatóak. Negyven éve fényképezi Erdély magyar és román falvainak kultúráját. Szívügyévé vált az eltűnő, és változó paraszti életforma megörökítése.

Korniss azt mondja: „Robert Capának, a legendás hírű magyar származású fotográfusnak volt a mondása: ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel a témához. Magam számára így módosítottam: ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel az emberhez.”

Ő aztán igazán közel tud kerülni. Kolozsvári kiállításának megnyitóján a képekről szinte az elmúlt negyven év barátságai, kapcsolatai elevenedtek meg. Jöttek Kalotaszegről, Moldvából, Máramarosból, Székről, megnézni kiállítását, és a képeken saját magukat.

Hihetetlen örömének voltunk tanúi, hisz szülővárosában még sosem volt/lehetett kiállítása mostanáig.
A 73 éves, számos elismerést elnyert fotográfus arról is beszél, mit jelent a jó kép, mitől nem szereti már bizonyos fotográfiáit, hogyan kell felépíteni egy kiállítást, hogyan alakítják véletlenek az életet, és mindebből kiderül, hogy mitől jönnek el több százan, Erdély és a Világ különböző pontjairól kolozsvári kiállításának megnyitójára is, és miért szeretik annyira Pétert.

Azt próbáljuk megmutatni, hogy a tökéletes pillanaton, kompozíción, élességen, fókusztávolságon túl, mi az, amit ő hozzá tud tenni a fotográfiákhoz, amitől ezer közül is kiszúrjuk, ha Korniss képet látunk. Korniss ma is fényképezi a hagyományokat. Betlehemes sorozata, avagy a pünkösdi Passió fotózása még folyamatos munka, akár a Jászok fényképezése.

2011 -
"Egyszer volt..." Portréfilm Babos Gyuláról

Tartalmi leírás:

Egyszer volt… Babos Gyula portréfilm

Olyan mint egy mese. Egy kissrác a Mátyás térről elindult muzsikálni. Ma már mindez jazzkedvelő ismeri a nevét, s nem csak itthon. Lemezein, koncertjein az igényes zene fölött, valamifajta ihletettség lebeg. A cigány folklórból származtatott muzsikája tisztelet és főhajtás az ősök előtt. A filmben őszintén vall családjáról, sikereiről és kudarcairól, élete örömeiről és csalódásairól. Nagy tekintélyű zeneoktató, és zeneszerző, aki új utakat is keres a jazz minél elfogadottabbá tételéhez. Mindemellett érdekes, színes egyéniség akivel érdemes egy órát együtt tölteni.

Egy mondat:

Babos Gyula a barátom, szeretem amit csinál, ahogy gondolkodik, ahogy mesél, ezért megmutatom mindenkinek.

MÜPA Koncerten
2009 -
TRANSZCENDERE

A gesztus művésze Nádler István. Egy órás portréfilm a Kossuth-díjas festőről.

2009 -
Les Arcs Európai Film

Les Arcs Európai Film Fesztiválról készült riportfilm, ahol Magyarország volt a Fókusz ország. Rendezte Böjte Ágnes.

2008 -
Fundamentalizmus a világban

Fundamentalizmus a világban. (előkészítés alatt)

2008 -
Kortársaim

Kortársaim Dokumentumfilm az alkotásról. (Nádler Ferenc, Babos Gyula, Bodor Johanna portréi). (Forgatás alatt)

2007-2008 -
Rozsda Endre

Rozsda Endre dokumentum-portréfilm a festőművész életéről.

2007 -
Várfok Galéria

Megkezdtük a Várfok Galéria termeiben rendezett kiállításinak, valamint a Galéria külföldi szerepléseinek filmes rögzítését.

2007 -
Az utolsó interjú

Az utolsó interjú. (Rozsda Endrével) Az interjú szerkesztett formája. (DVD)