Magyarország a fókuszban az első Les Arcs Európai Film Fesztiválon

Az első Les Arcs Európai Film Fesztivál Magyarországot helyezte fókuszba.

A Fesztivál művészeti vezetője Frédéric Boyer – aki a Cannes-i Rendezők Kéthete szekció elnöke is – elmondta, hogy a magyar filmek, és ezen belül is a Les Arcs Fesztiválra válogatottak, tükrözik az európai film sokszínűségét, ezért is választották hazánkat díszvendégnek.

Szabó István a zsűri elnöke hozzátette, hogy a FERA (Európai Rendezők Szövetsége) elnökeként nagyon fontosnak tartja, hogy a többi Európában megrendezett filmfesztivállal (Cannes, Locarno, Velence) ellentétben, amelyek globalizáltan válogatnak, a Les Arcs Fesztivál kizárólag az európai filmekből merit.

A díszvendég országként kiemelt Magyarország filmterméséből Szabó István: Hanussen, Redl ezredes, Mephisto, Édes Emma, drága Böbe, Napfény íze, és Csodálatos Júlia című alkotásánkívül, vetítik a mai fiatal generáció filmjeit is. Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér, Gigor Attila: Nyomozó, Bollók Csaba: Iszka utazása, Mundruczó Kornél: Delta, Fliegauf Benedek: Dealer, Pálfi György: Taxidermia című nagyjátékfilmjén kívül Kenyeres Bálint: Zárás, Hajnal előtt, A repülés története, valamint Nemes Jeles László: Türelem, The Counterpart c. kisjátékfiljei kerültek a vállogatásba.

A Fesztivál helyszíne a Les Arcs elnevezésű síparadicsom Franciaországban.

A résztvevő magyar rendezők, producerek egyetértettek abban, hogy remek kezdeményezés, hogy egy ilyen barátságos, családias környezetben hozzák össze a szakma képviselőit. A délelőtti koprodukciós találkozók után, a sípályán sokkalkötetlenebbűl lehet folytatni a megbeszéléseket.

December 8-a kiemelt magyar eseménynek számított.

A helyi vendéglátó étterem egy igazi pörkölttel kedveskedett abból az alkalomból, hogy Hegyi Gábor az Allianz Bank vezérigazgatója, és a fókusz program támogatója, első ízben adta át az “Allianz a Magyar Filemesekért” díjat Petrányi Viktória producernek. Hegyi Gábor elmondta a frissen alapított elismeréssel szeretnék támogatni a sokkal üzletibb, a pénzügyi szempontokat erősebben előtérbe helyező szemléletet. Véleménye szerint, szerencsére egyre több fiatal producer gondolkodik nemzetközi produkciókban, ami előreviheti a magyar filmgyártást.

Az ünnepélyes eseményen a nemzetközi szakmai közönség mellett résztvett Szabó István és a teljes magyar meghívott csapat, a remek hangulatról a Budapest Bár zenekar és Behuni Dóra énekesnő gondoskodott.

A koprodukciós konferencián pedig a magyar filmfinanszírozásról tartott előadást Hegyi Gábor és Csutak Tamás a finanszírozók részéről, valamint Muhi András és Petrányi Viktóri gyakorlati példákkal tették szemléletesebbé a hazai rendszert.

A magyar producerek egybehangzó véleménye szerint “igazi játékosok” vettek részt a szakmai programokon és találkozókon a nemzteközi producerek és forgalmazók közül. Többen közülük sikeres előzetes tárgyalásokat zártak.

A filmek bemutatói után a rendezőkkel személyes beszélgetést folytathatnak a nézők, amelyet rendszerint a helyi és szakmai közönség egyaránt nagy érdeklődéssel fogad.

A Fesztiválon 12 film verseng a “kristálynyílért”, amelyet szombaton fognak átadni a Szabó István elnökletével dolgozó zsűri döntése alapján.

A győztes film, a London Nights (Alexis dos Santos) európai és világforgalmazást nyert.

A film itt nézhető meg: letöltés


- Forgatás alatt: Kortársaim

Portrék: Nádler István festő, Babos Gyula zenész, Bodor Johanna koreográfus

Ebookz.hu - ebook, oktató videó, tutorial